Våren – treets element

Treet er forvandlingselementet, er ansvarlig for vekst og modning, den gir oss kraft til å sette i verk våre planer, og gir oss retning i livet. Det er knyttet til det ungdommelige i oss, det nyskapende og kreative.

Vi har glede og entusiasme når vi gjennomfører planene våre hvis tre-elementet er i balanse. Og for at det skal være balansert så må også vinterens element – vannet – være i balanse, da vil treet henter næring fra dette. Vannet blir balanse av å ha nok ro og hvile, fylle oss på i naturen, i meditasjon og yin yoga. Nyrene som er knyttet til vannet bærer vår livskraft – jing – og for at vi ikke skal bli utbrent trenger nyrene nok ro.

Vi har alle forskjellige kroppstyper og behov for forskjellige ting for å være i balanse. Vi har alle elementene i oss, men noen vil være mer utpreget og tydelig enn andre. Ved å lære oss å lytte til vår egen kropp og intuisjon, så vil vi lettere vite hva som er bra for oss å spise, hvilke aktiviteter kroppen vår trives best med, når vi trenger ro osv. Når du blir kjent med din indre natur, så vet du intuitivt hva du trenger og hvilke valg som er best for deg i livet ditt nå.

For mye stress er ikke bra for å ha finne balanse i elementene. Når vi kan være skapende og i aktivitet – uten å hele tiden gå inn i stressresponser – så finner vi en bedre balanse mellom de forskjellige elementene. Når vi er mer tunet inn på kroppen vår og bevisstheten vår, så vil vi automatisk vite hva kroppen trenger, vi vil lære oss å slippe stressresponsene, og kun det sympatiske (aktiverende) og parasympatiske (beroligende) nervesystemet vil ha en indre balanse. Yin og yang i oss vil være i samklang.

Livsstilssykdommer som utbrenthet kommer ofte av at nervesystemet er overaktivert, og vi har for mye stresshormoner i kroppen. Til slutt sier kroppen stopp og blir da utbrent. Den klarer ikke lenger opprettholde den høye aktiviteten i det sympatiske (aktive) nervesystemet.

Meditasjon og yoga gir oss mulighet til å være mer i balanse inni oss, det gir et rom til å legge merke til hva kroppen vår har godt av, det gir et rom til å slippe unødvendige og stressende tanker, det gir et rom til å fylle oss opp med vår egen livsenergi.

Treets element i balanse gir besluttsomhet, drivkraft og en stå-på-vilje, men for å kunne bruke denne kraften i balanse må vi også ha nok hvile

Organet tilknyttet er lever og galleblære, og emosjonene er sinne, frustrasjon og utålmodighet. Når vi er i balanse så lærer vi å transformere vår fremadgående, skapende kraft til å bruke den konstruktivt, med glede og entusiasme. Undertrykket sinne kan holde inne denne kraften, og det å lære oss å romme og transformere sinne er viktig for å bruke kraften vår konstruktivt.

De fleste av oss er eksperter på å være flinke, stresse litt for mye og få ting gjort, men det er like viktig å huske på fylle opp seg selv. Det å lære oss å nære kroppen med vår energi og lære oss å ikke gå inn i unødvendige stressresponser. I perioder av livet har vi kanskje ikke mulighet til å gi oss selv den roen til å gå innover, da er det ekstra viktig når vi igjen har mulighet til det, å gi oss selv den pausen og påfyllet vi trenger.

På yin yoga i morra – torsdag kl 19.15 – skal vi ha ekstra fokus på elementene vann og tre, og også i meditasjonene kontakter vi disse elementene

Hentet inspirasjon i teksten her fra lærerutdannelsen med de to fantastiske lærerne Anita Abrahamsen og Lisbeth Wang på: Yin Yoga instituttet

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.