Meditasjon & søvn

PINEALKJERTELEN OG DENS INNVIRKNING PÅ SØVN.

Pinealkjertelen også kalt epifysen eller konglekjertelen er en endokrin (hormonproduserende) kjertel omtrent på størrelse med en halv ert og sitter over mellomhjernen og mellom de to hjernehalvdelene. Formen er konglelignende – derav navnet konglekjertelen .

Det var lenge ukjent og omstridt hvilken funksjon denne kjertelen har.

Mange østlige tradisjoner ser på denne kjertelen som viktig for alt fra vår sjelelige forbindelse til mer fysiske tilstander i blant annet immunforsvaret vårt.

Nå vet vi at pinealkjertelen har innvirkning på blant annet søvn og forekomsten av depresjon.

Denne delen av hjernen blir stimulert under meditasjon og også under inntak av psykoaktive stoffer.

Melatonin, som er kroppens søvnhormon, blir utskilt fra pinealkjertelen. Denne utskillelsen skjer i mørket; melatonin kalles derfor også for mørkehormonet. Når lys treffer øynene, nedbrytes melatoninet i blodet og utskillelsen stanser. Derfor er det viktig for god søvn og  hormonbalansen å ha det mørkt på rommet der du sover. Meditasjon, å minimere databruk og tv-titting og reduksjon av stressnivået i hverdagen er bra for å balansere produksjonen av melatonin.

Forskning viser meditasjons positive effekt på søvn og blant annet melatonin:
forskningsartikkel om søvn og meditasjon

Melatonin blir syntetisert fra nevrotransmitteren serotonin, som igjen er syntetisert fra aminosyren tryptofan.

Serotonin virker som en nevrotransmitter, en type kjemikalie som hjelper til med overføringen av signaler fra ett område i hjernen til ett annet. Selv om serotonin blir dannet og har hovedfunksjonen sin i hjernen, så finner vi ca 90 % av serotoninbeholdningen i kroppen i fordøyelsen og i blodplatene. Serotonin dannes i celler ved hjelp av tryptofan hydroxylase og tryptofan

Tryptofan er en essensiell aminosyre, dvs at kroppen ikke danner den selv, men vi får den gjennom kostholdet vårt.

Tryptofan finnes i omtrent alle matvarer hvor protein er en bestanddel, men er spesielt rikholdig i havre, melk, fisk, egg, kjøtt, sjokolade, tørkede dadler og peanøtter. Tryptofan i matvarer kan ødelegges når maten tilberedes ved bruk av sterk varme.

Dersom man sammen med protein spiser karbohydrater vil det skilles ut insulin som fører alle de andre aminosyrene med blodet til kroppens celler og vev. Det tapper blodet for andre aminosyrer enn tryptofan, som da lettere kan transporteres av albuminet gjennom blod-hjernebarriæren. Dette er en forklaring på hvorfor karbohydrater er viktig for humøret og psyken.

Siden melatoninutskillelsen skjer i mørket er det bra å minimere lys på kvelden, unngå tv og pc før sengetid, og hvis man våkner om natten unngå å skru på sterke lys, så ikke utskillelsen stanser.

Det er heller ikke bra med en forhøyet produksjon av melatonin, det kan vi se ved vinterdepresjoner når vi ikke får nok sollys og melatoninnivået blir for høyt. Da kan man få økt trøtthet og slapphet, som igjen kan føre til apati og depresjon. Derfor anbefales ofte lysterapi som behandling på steder hvor folk har disse plagene grunnet lite sollys.

Her  er en fin teknikk som kan brukes i senga om kvelden. Den skal i følge taoistene balansere pinealkjertelen, være både beroligende, søvndyssende og helbredende på kroppen.

Pinealkjertelteknikken:

Du kan bruke ca 15- 20 minutt på denne teknikken.

1. Du kan starte med å ligge komfortabelt i sengen eller yogamatta og la pusten bli roligere og roligere for hvert innpust og utpust, pust inn og ut gjennom nesen og helt ned i magen (som også roer ned tankene). Fokuser på denne rolige, balanserte pusten på denne måten i ca 5 min.

2. Fortsette å puste rolig, og på innpust visualiserer du pinealkjertelen som lyser opp til størrelsen av en golfball, midt i senter av hodet som lyser opp i klart lys og på utpust fyller dette lyset hele kroppen din. Fortsett med dette i ca 5 min. (Det viktige er intensjonen, om du ikke ser ett lys, så har det ingenting å si)

3. Fortsette å puste rolig inn og på utpust samtidig som du visualiserer lyset i pinealkjertelen forsterkes og kroppen fylles av lys, så kan du i tillegg lage lyden av OM på utpust,akkurat så høyt at du hører det. Dette også i 5 min. Etter hvert kan du sende lyden av OM stille inni deg, og du kan også fokusere lyden inn i områder med smerter, sykdom eller anspenthet.

“Each night, when I go to sleep, I die.
And the next morning, when I wake up, I am reborn.”
Mahatma Gandhi

Vi har nå drop-in meditasjon som en del av tilbudet hos yoga & helse i Kongensgate 1.
Foreløpig er det ikke ukentlig, men vi setter opp nye datoer etter hvert. Du kan følge med i timeplan eller i arrangementet på facebook her:
meditasjon i Ålesund

Meditasjon på pinealkjertelen:

REF:
https://www.health.harvard.edu/   
”Sentralnervesystemet” Per Brodal
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328970/

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.