Svadhyaya – Studie av Selvet

Svadhyaya betyr studiet av Selvet eller det å observere Selvet. Det Selvet som er bevisst indre fred, tilstedeværelse, stillhet, det Selvet som er bakenfor tanker og følelser. Det Selvet som er til stede hele tiden, inni hver og en av oss, uforanderlig og evig. En av våre retningslinjer som meditasjons- og yogalærere er å lære oss Svadhyaya, at vi i hvert øyeblikk vi husker på det, trer tilbake i vår sanne natur.

Allerede fra vi er små barn, starter vi med å skape en opplevelse av separasjon fra vårt sanne Selv. Når vi vokser opp opplever vi ting som gjør at vi føler oss separert fra kjærlighet og begynner å tro på tanker om at noe er galt. Det er de grunnleggende negative tankemønstrene hos de fleste mennesker; at noe er galt med oss eller livet vårt; at noe er galt med kroppen og verden vi lever i og en tro på at vi er separert fra kjærligheten i oss selv.

Disse tankemønstrene starter å komme inn i barndommen når vi føler oss utrygge eller når våre behov ikke blir møtt, og når vi har opplevelser som gjør at vi tror vi ikke er elsket. Senere blir disse tankemønstrene forsterket av samfunnet vi lever i og av forhold vi har gjennom alle faser av livet. Når vi er barn vil denne opplevelsen av separasjon oftest være kortvarig før vi går tilbake til å være våre frie, glade selv. Vi ser det i barns væremåte og hvordan de som oftest er friere enn oss voksne, de gråter eller skriker når de ikke er fornøyd, også kan de være like glad i neste sekund. De er i øyeblikket uten å kontrollere og sier fra hvis det er noe som er galt, de er frie med følelsene sine og uttrykker sine behov. Vi trenger ikke å bli barn igjen på den måten at vi hyler og skriker når vi ikke får det som vi vil, men å være mer aksepterende inni oss selv for følelser som går gjennom oss vil være et steg mot en større opplevelse av frihet.

Når vi etterhvert får flere opplevelser som forsterker denne troen om at noe er galt, så vil den sette seg som mønster inn oss, som trossystemer som blir så sterke at de styrer vår opplevelse av oss selv og verden rundt oss. Vi vil på denne måten bli styrt av disse trossystemene i vårt underbevisste og leve mer begrenset enn vårt egentlige potensiale. Denne begrensningen er først og fremst inni oss, da disse tankemønstrene vil skape en separasjon fra bevisstheten og kjærligheten inni oss. Når vi føler oss separert fra kjærligheten inni oss selv, så vil konsekvensen ofte bli at vi søker etter denne opplevelsen på utsiden av oss selv, gjennom andre mennesker, gjennom opplevelser og gjennom å strebe etter våre ambisjoner og ideer om suksess. Det er ingen andre mennesker eller opplevelser som kan gi oss kjærligheten og gleden vi søker, denne kjærligheten er allerede 100 % til stede inni oss selv og det er kun her vi kan få en stabil og varig opplevelse av dette.

For å komme ut av denne spiralen av å bli styrt av våre ubevisste tankemønstre, så trenger vi å lære oss å ta et steg tilbake til vår bevissthet igjen. Vi trenger å lære å være i vårt høyere Selv, i stedet for å bli styrt av tankemønster som er basert på frykt. Når vi tar steget tilbake til vårt sanne Selv, til den klare, tilstedeværende bevisstheten som er inni oss, så har vi mulighet til å ta valg som ikke er styrt av våre ubevisst frykter. I denne tilstedeværelsen gjenkjenner vi at vi er ubegrensete, fryktfrie og fylt med alt det som vi ofte søker utenfor oss selv.

Gjennom meditasjon lærer vi å ta et steg bakenfor tanker, vi går inn i bevissthet og tilstedeværelse. Gjennom denne bevisstheten vil tankemønstrene begynne å løse seg opp. Den meditasjonsformen jeg underviser i – Ascension – har teknikker som er laget for å bryte med de negative tankemønstrene våre. Samtidig vil teknikkene ta oss innover til vårt sanne Selv, til vår tilstedeværelse og bevissthet. Jo oftere vi husker på å velge for å være i bevissthet – i stedet for å agere ut fra gamle vaner – dess lettere vil det være å komme tilbake til denne bevisstheten neste gang. Å avlære sinnet negativ tenkning og tre tilbake til vår bevisste tilstedeværelse er heldigvis mye enklere enn det var å lære oss til å tro på disse negative tankene. Det er mer naturlig for oss å bli styrt av kjærlighet enn av frykt. Det er mer naturlig for oss å være frie.

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.