Yin Yoga og sommerens element

Ilden er sommerens element – dette elementet er det som er mest preget av kvalitetene i yang.
Yang er handlingskraft, skaperkraft, oppovergående energi.
Motsetningen til ild er vann – vinterens element, som er det elementet som er mest preget av kvaliteten i yin.
For å benytte oss av energien i ild på best mulig måte trenger vi balanse i de andre elementene og da spesielt i vann. Vi trenger nok yin, ro, hvile for å ha nok energi til å nære vår yang.
Du kan lese mer om vannelementet her: Yin yoga, vann og nyrer

Ubalanser mellom yin og yang kan vise seg på forskjellige måter i kroppen. Vi kan være for stresset og ha et for fremadrettet og  utovergående driv hvis vi for eksempel har for lite av elementet yin og yang-elementet blir for sterkt. Da vil stressresponsene i kroppen være aktivert nesten konstant og i lengden vil det slite ut kroppen vår og kan skape ubalanser på forskjellige måter.

Ildelementet gir varme, entusiasme og kreativitet, men for mye ild (som kan komme fra en for svak yin) kan gjøre oss aggressive, utålmodige og impulsive. Ildelementet gir varme, men for mye kan brenne oss ut. I dagens samfunn er det mange som blir utbrente fordi vi ofte nærer for lite vår yin og vi overforbruker yang.

Eller motsatt at vi er så sliten at vi ikke klarer å skape det vi ønsker, da kan det være at yang-elementet er for svakt eller en annen ubalanse mellom yin og yang. Man kan ha både for mye og for lite yin og for mye og for lite yang. Og ubalanse i et element kan føre til ubalanse i det andre.
For å styrke elementet yin kan vi meditere, gå rolige turer i naturen, praktisere tilstedeværelse/mindfulness i livet og ellers få nok hvile slik vi lærer kroppen å roe ned stress-responser. Visse matvarer, urter og treningsformer som yoga og tai chi vil også nære vår yin.
Har vi nok ro i kroppen, vil der også være nok energi til å bruke vår energi og utovergående kraft, vår handlingskraft vår yang. Da har vi nok ild til å skape, være kreative, gjøre den jobben vi brenner for og være med de menneskene vi er glade i.

“Your hand opens and closes, opens and closes. If it were always a fist or always stretched open, you would be paralysed. Your deepest presence is in every small contracting and expanding, the two as beautifully balanced and coordinated as birds’ wings.”
   Rumi

Ref: «The foundations of Chinese Medicine» Giovanni Maciocia

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.