Samtosha – er jeg nok?

I yoga følger vi etiske retningslinjer som kalles yamas og niyamas.

Samtosha er det andre niyamaet og betyr tilfredshet. Det handler om å være tilfreds med den man er, uten å søke noe eller noen utenfor oss selv til å gi oss det vi lengter etter.

Dette er vanskelig for de fleste å praktisere uten at vi har en meditasjonspraksis som tar oss ut av tanker og ut av det å hele tiden ønske noe mer av livet. Når vi går ut av tanker og inn i meditasjon, så vil vi forbinde oss til kilden inni oss igjen og bevare vårt senter, slik at vi ikke lenger blir drevet av tanker som gjerne går i mange forskjellige retninger. I forankringen i oss selv, vil vi gjenkjenne at dypest sett er vi alle ett og da vil den lengselen utover bli oppløst.

Det er ingenting galt i det å ønske mer, det å ville skape mer, det å ha et driv fremover, men ofte så kan denne driven komme fra frykter. Frykten for ikke å ha nok, frykten for ikke å være nok, frykten for å være utenfor grupperinger i samfunnet, frykten for å miste en posisjon, frykten for å miste andres anerkjennelse, frykten for å ta din plass, frykten for å skape mer enn du gjør, frykten for å være synlig og frykten for å bli anerkjent.

Når vi mediterer og ser innover så kan vi gjenkjenne om ønskene våre kommer fra kjærlighet og trygghet eller fra frykt. Fra kjærlighet vil det være et ønske om å skape fordi det bringer mer kjærlighet, frihet, trygghet eller glede til deg selv og andre. Fra frykt vil vi skape ut fra frykt for at der ikke er nok, frykt for å miste posisjonen vår eller en frykt for at vi ikke er bra nok. Når frykt kommer inn prøver vi å kontrollere omgivelsene våre og blir redd for å miste.

Det etiske grunnprinsippet samtosha vil lære oss å være tilfreds med dette øyeblikket som det er, når vi hviler i den vi er så vet vi at vi er nok, vi trenger ikke søke utenfor oss selv etter kjærlighet eller anerkjennelse.

Å prøve å oppnå dette gjennom å tvinge oss selv til å ikke ønske noe, kan virke selvdestruktivt og undertrykkende på våre følelser. Først trenger vi å akseptere og omfavne det at vi ønsker noe mer, denne energien er ikke negativ, det er kun når den blir styrt av frykt at den potensielt sett kan bli negativ. Energien i seg selv er skapende og styrer vi den i en retning av kjærlighet så vil vi bruke den til å skape noe bra for oss selv og andre.

Når vi ønsker noe ut av frykt, så kan vi ønske på bekostning av både oss selv og vår egen helse og på bekostning av andre. Vi kan drive oss selv for hardt slik vi blir utbrente, vi kan være overkjørende og kontrollerende ovenfor andre for vi er redd for å miste den posisjonen vi har, eller vi kan la oss bli styrt av andre for vi er redd for å miste vår plass hvis vi ikke føyer oss etter en sjef eller en institusjons retningslinjer.

Når vi slipper disse fryktene, så vet vi at vi har vår plass uten å måtte kjempe for den, vi kan skape uten frykt for å miste det vi har, vi vil vite at likeverdige samarbeid vil skape ekspansjon og ikke at man mister sin del av det vi skaper. Det er ikke lenger et behov for å kontrollere eller eie andre, vi vet at vi selv er nok og skaper det livet vi ønsker i tillit. Når vi gir slipp på frykter, så er det kanskje mange av samfunnets strukturer som vil forandres, og denne forandringen vil skje ved at hvert enkelt menneske vil transformeres på innsiden.

I meditasjon kan vi praktisere samtosha ved at vi observerer tankene våre og legger merke til de dypere lagene av bevissthet. Når vi blir bevisst i hvilke tilfeller i livet vi blir styrt av frykt og når vi blir styrt av kjærlighet, så vil det bli lettere å navigere hvilke valg som er best for oss å ta i livet.

Når vi etter hvert mestrer det å hvile i stillhet, så vil det være tilfredstillende nok å hvile i tilstedeværelsen som er i dette øyeblikket og ut fra der vil inspirasjonen til å skape komme naturlig.

Jo mer vi øver oss i meditasjon, integrerer og gir slipp på det som ligger i det ubevisste, jo lettere blir det å leve et liv i samtosha / tilfredshet.

Det som også kan styrke følelsen av tilfredshet er å praktisere takknemlighet for det vi allerede har. Ønsker vi oss mer kjærlighet så kan vi gå inn i takknemlighet for de menneskene som er glad i oss nå og takknemlighet til den forbindelsen vi har inni oss til kilden av kjærlighet. Ønsker vi mer materielle verdier så kan vi være takknemlig for det vi allerede har, den materielle tryggheten vi har akkurat nå og det vi allerede har skapt. Ønsker vi å skape mer og klatre på karrierestigen, så kan vi være takknemlig for hvor langt vi har kommet til nå, erfaringene vi har i livet som menneske og være takknemlig for den vi er som menneske.

De indre verdiene blir ofte oversett når vi har fokus på hva vi skal skape og være der ute, det å frigjøre oss fra frykter og integrere mer kjærlighet, vil styrke kontakten vår innover og automatisk vil det bli lettere og lettere å praktisere samtosha.

 

“In dwelling, live close to the ground.
In thinking, keep to the simple.
In conflict, be fair and generous.
In governing, don’t try to control.
In work, do what you enjoy.
In family life, be completely present.”

–  Lao Tzu

 

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.