Pust og diafragma – Dag 16

Pusten – som jeg også skrev om i går – påvirker balansen vår på alle plan; energinivå, mentalt, følelsesmessig og fysisk.
Forskning viser at den påvirker både rygghelse, hormonell helse, hvor mye og lett vi stresser og hvor mange tanker som surrer rundt i bevisstheten vår i løpet av en dag.

Har du siden i går begynt å legge merke til pustemønsteret ditt i løpet av en dag? Bare det å bli mer bevisst pusten kan gjøre at vi velger å ta et dypere pust når vi har behov for det som vil skape bedre pustevaner på lang sikt. Kanskje du kan stoppe opp noen ganger i løpet av dagen å holde fokus på pusten, du trenger ikke lukke øynene (og kan fortsatt late som du er opptatt med noe) mens du egentlig fokuserer på pusten 🙂

Diafragma er den muskelen som styrer pusten vår, når vi puster inn senker den seg nedover i kroppen og på utpust slapper den av og slippes opp igjen. Den er festet på ribbena og ligger som et lokk like nedenfor lungene. Diafragma beveger seg når vi puster stort sett uten at vi tenker på det, men ved stress eller langvarig å ha dårlige pustevaner, så kan området rundt diafragma bli strammere og dermed bruker vi heller ikke lungekapasiteten vår optimalt.

Det er også et følelsessenter – solar plexus – i dette området og når vi undertrykker følelser så vil dette også påvirke pusten. Hvis det kommer opp følelser når du begynner å ta dypere pust, så er det helt normalt. Tillat følelsene å komme opp – akkurat som i annen meditasjon.

I dagens meditasjon skal vi ha fokus på å puste med diafragma, da hjelper vi kroppen å gi slipp på alle andre muskler som prøver å hjelpe til å puste. Det kan være spenninger inni hals, hode og i ansikt som vi kan gi slipp på og heller få kontakt med en dypere pust. Når vi puster med diafragma styrker vi vagusnerven som er med på å styre det beroligende (parasympatiske) nervesystemet vårt.

Meditasjon 2 for pusten:

 

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.