Noe å øve på?

Noe av det mest utfordrende når vi ønsker å meditere og spesielt hvis vi ønsker å bli værende i en tilstand av bevissthet også med øynene åpne, er tankene og følelsene våre. De har en tendens til å ta oss i alle retninger og gjerne i flere retninger samtidig.

Når vi øver oss på å meditere med øynene åpne, så kan det å fokusere på bevisstheten vår i kroppen være til hjelp. Når vi er mer bevisst våre kroppslige og følelsesmessige reaksjoner, så er det lettere å justere både våre reaksjoner og handlinger.

Noen ganger kan vi ha en tendens til å overreagere på situasjoner i livet, noen ganger er denne reaksjonen sunn og på sin plass, andre ganger kommer disse reaksjonene fra tidligere undertrykte følelser. Da kan situasjonen man er i akkurat nå blir trigget av minner disse følelsene er knyttet til og skape reaksjoner som er sterkere enn omstendighetene skulle tilsi.

En annen usunn reaksjon vi kan ha er å undertrykke følelser fordi vi ikke vil virke ute av kontroll. Dette er også et usunt reaksjonsmønster hvor kroppen fortsetter å holde på alt vi har undertrykt. For å komme oss ut av begge endene av denne skalaen og inn i balanse, så kan vi se innover i oss selv og legge merke til hva som skjer fysisk og følelsesmessig.

En av måtene å gå ut av tendensen til å enten undertrykke eller reagere for fort eller overragere på mennesker eller situasjoner i livet, er å begynne å tillate disse følelsene inni oss, men uten å agere fra de.  Når vi har latt de få rom inni oss, så kan vi enklere respondere ut fra nøytralitet og tilstedeværelse. Det betyr ikke at vi skal la være å respondere, men vi kan respondere fra et sted med mer klarhet og tydelighet og uten sinne eller manipulasjon.

Det å ha en daglig meditasjonspraksis gjør det også enklere å møte stressende situasjoner i dagliglivet med mer ro og tilstedeværelse. Noen utfordringer tar lenger tid å mestre, og det å være tålmodig med seg selv er også viktig. Den vi ofte er mest kritisk til er vår egen personlighet, og det å romme seg selv gjør vi gjennom å slippe identifikasjonen med denne kritikeren og la følelsene og reaksjonene være der uten fordømmelse. «Jeg skulle vært ferdig med dette nå», «jeg skulle vært mer kjærlighetsfull nå», «jeg skulle ikke blitt stresset nå», er eksempler på kritikerens måte å holde kontroll på.

Har du steder i livet hvor det er utfordrende å være i tilstedeværelse? Kan du øve deg på å romme følelsene eller stressreaksjonene som skjer i kroppen i disse situasjonene, uten å dømme de som negative, bare gi de rom som du ville gitt rom til et barn sine følelser? Med øvelse så vil det etter hvert bli enklere også i de situasjonene som er mer utfordrende.

Er det enkelte mennesker i livet ditt som det er vanskeligere å være nøytral til? Nederst på denne siden med ledete meditasjoner, er der en meditasjonsteknikk for å helbrede forhold og da først og fremst forholdet til oss selv: Meditasjon med fokus på kjærlighet og forhold
(Husk også å inkludere de menneskene du har motstand mot, det kan være det er akkurat her du har behov for å gi slipp inne i deg selv)

 

tolle.jpg

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.