Meditasjon og stressmestring

Mange av oss bruker stressreaksjoner i kroppen i situasjoner hvor vi ikke trenger det, slik at blant annet binyrer blir ubalansert – meditasjon, yoga og pust kan dempe dette negative mønsteret.

Binyrene reagerer på stress ved å frigjøre adrenalin, noradrenalin og kortisol.

Adrenalin og noradrenalin frigjøres fra binyremargen. Begge hormonene påvirker kroppen til å øke pulsen, sammentrekker perifere blodårevegger, frigjør glukose til blodet og utvider bronkiolene. Dette øker blodtrykket og gir økt oksygentransport til skjelettemuskulatur. Videre gir hormonene økt lipolyse av fett, økt metabolsk rate, utvidelse av pupillene og hemmer prosesser som ikke er like essensielle for overlevelse. Disse reaksjonene er nyttige hvis vi er i en livstruende situasjon – vi får mer energi og gir oss et mer intenst fokus, det vi trenger for å flykte fra en farlig situasjon.

Kortisol er et steroidhormon, også kjent som stresshormonet. Det er med i reguleringen av metabolisme, immunsystem, hjerte og vekst. Når kroppen er for mye i stressreaksjon så vil binyrene hele tiden frigjøre kortisol som blant annet kan føre til dårligere immunsystem, høyt blodtryk, høyt blodsukker og bipolare lidelser.

Endokrinsystemets funksjoner skal være i balanse for å ha en sunn kropp, hvis vi lever i en hverdag med for mye stress, så vil de ofte komme i ubalanse.

Binyrene er knyttet til resten av kroppen og endokrinsystemet gjennom sentralnervesystemet og et stressmønster i kroppen over lenger tid kan påvirke de andre endokrine kjertlene i negativ retning.

Bare 20 minutt med meditasjon kan gi en dypere hvile enn søvn og virker balanserende på kropp, følelser og tanker.
Nå er det også mye forskning på meditasjon som viser blant annet at endokrinsystemet balanseres, blodtrykket senkes, det kan krympe hjernens stressenter – amygdala (som påvirkes av kortisol) – som vil endre måten vi møter stressete situasjoner.

Når du begynner å meditere, så er det som å avlære kroppen og tankene negative mønster.
Vi lærer kroppen igjen å være i balanse, vi kommer i kontakt med når vi har behov for hvile, når vi har behov for trening, hvilken mat og drikke som kjennes bra ut for kroppen. Det gir oss også en mulighet til å reagere uten stress i situasjoner hvor vi ikke har behov for denne reaksjonen.

«Meditation is acceptance. It is the acceptance of life within us, without us and all around us. Acceptance of life is the beginning of human satisfaction. Transformation of life is the culmination of divine satisfaction.»

Sri Chinmoy

Forskningsrelaterte artikler om meditasjon:

Just 25 minutes alleviate stress

Meditation: How could it benefit your health

Hører gjerne fra deg :)

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.