Yoga og hormonsystemet

Yoga og kosthold kan være med på å balansere de endokrine kjertlene og dermed hormonbalansen i kroppen vår. Et ubalansert kosthold og stress i hverdagen kan gjøre blant annet at binyrer (her produkseres adrenalin og kortisol) og skjoldbruskkjertelen blir påvirket.
Balanse i kosten er viktig – sunne fettsyrer som fra chiafrø, valnøtter og linfrø, karbohydrater med lavere GI fra grønnsaker, og gode proteiner gjennom f.eks bønner, økologisk fisk/kjøtt og chiafrø.

Yoga renser og balanserer kroppen, og stillingene påvirker direkte og indirekte ulike organer og systemer i kroppen.

Sarvangasana (skulderstående) og Uttana Padasana (på bildet under her) påvirker og kan virke balanserende på skjoldbruskkjertelen (her dannes hormonene tyroksin, trijodtyronin og kalsitonin) og dermed påvirker den også på stoffskiftet vårt.

Endokrinsystemet er komplekst og endokrine kjertler påvirker hverandre, thyreotropin (THS) produseres i hypofysen og er med på å regulere utskillelsen av hormonene i skjoldbruskkjertelen. Når produksjon av tyroksin og trijodtyronin er normal vil danelsen av THS hemmes, så hormonene er hele tiden i en slags kommunikasjon med hverandre. Barnets stilling (Balasana) kan virke balanserende på hypofysen. Hypofysen har sammen med hypotalamus en overordnet kontroll på kroppens hormonsystem.

Har du ubalanse i hormonene, så vil jeg anbefale å gjøre en “hel” yogapraksis som går gjennom alle muskelgrupper og samtidig renser indre organer. Den første serien i Ashtanga yoga er bygget opp på en slik måte at den gjør akkurat det.

Er du nybegynner i yoga, så vil jeg anbefale å støtte deg opp på albuene i denne stillingen og aller helst å lære stillingene fra en yogalærer før du praktiserer den hjemme

uttana padasana

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.